2010. január 7., csütörtök

Ezek az angolok...

...olyan dolgot hoztak be Szingapúrba, amit nehéz megszokni: ez a balkéz szabály, amit képtelen vagyok agyilag feldolgozni, mindig rosszfele nézek, buszozás közben ált. rosszul tippelem, hogy melyik oldalon kéne menni, még a legegyszerűbb esetben sem tudnám megmondani mi a helyes, ja és persze állandóan jobbról várom a metrót, kicsit kínos amikor mindenki balra néz én meg jobbra... Azért van még pár évem hozzászokni, jajj nekem utána Európában...

A kis bevezető után jöjjön az utóbbi pár nap történése. A csudaszép hotelt elhagyva elfogalaltam újabb szállásomat, ami egy békés környéken van - bár alkalmanként a szomszédban Jackót énekelnek az indiaiak. Itt még a bogarak is békések, hisz lefújom őket egy nagyon erős insect killerrel, utána valahogy mindig ellustulnak. Szóval a lakás elég alap, egyelőre ketten lakunk benne (remélem így is marad). Van két szoba, nappali, konyha, fürdő. Első pillantásra meglepődtem, mert nem volt kitakarítva egyáltalán (később persze rájöttem, hogy igen, de nem európai mércével mérve), csövek lógtak ki a falból stb. Sokadik pillantásra persze rájöttem, hogy ez is csak a HDB terméke lehet. A HDB egy olyan állami szerv, amely 30-40 emeletes alap lakásokból álló épületeket épít, hogy a sok gandzsa elférjen bennük. Tehát inkább a funkcionalitás van előtérben, mint a kényelem. Azért persze jól el lehet itt lenni.

Ha fellapoztok egy szingapúros útikönyvet biztos az elsők között fogják emlegetni a kaját: nagyon finom, változatos és olcsó. Egy napi kajám megvan kb 1300 Ft-ből, amiben rákok, halak, polipok és egyéb finomságok foglaltatnak. A külföldi jóember számára étlapról választani zsákbamacska lenne, de szerencsére minden le van fotózva, így csak rá kell bökni, hogy mit kérsz és mekkora adagot. Kb 2 perc múlva már lehet is enni.

Viszont problémák is vannak, méghozzá a komolyabb fajtából: az alkohol kb. 2x drágább. A Jack Daniel's pedig pofátlanul 3x. Tehát ha inni is akartok itt vakáció alatt érdemes betankolni a duty free-ben... érdemes mégegyet hozni nekem is. Cserébe persze óriási választék van teákból, gyümölcslevekből, stb. - bár nem tudom ki iszik ilyneket...

Ami nagyon tetszik még és ami újabb indokot ad a "bezzeg az a r****t *u**a B*V" jellegű mondatokra az az itteni tömegközlekedés. Mindenkinek van egy kártyája, ami 5$. Tölthetsz rá pénzt, amennyi jól esik, majd minden közlekedési járműnél egy leolvasó elé tartod és már mész is tovább. Semmi fennakadás, szuperolcsó, nem kell ellenőrtől fosni.

A napokban egyébként regisztrációs teendők hada várt és vár még teljesítésre, de eddig fennakadás nélkül ment minden. Érdekes egyébként, hogy az adminisztrációnál találkozhatsz kínaival, indiaival, malájjal, mind különböző vallásúak, különbözően öltözködnek, de mindegyik jól tud angolul, kedvesek és gyorsak. Ez tényleg kifogástalanul működik.

Holnap kipróbálom az egyetemi uszodát, ill. a rengeteg programból csipegetek, melyket már kinéztem magamnak (múzeumok, madárpark, strand, átruccanás másik szigetre, stb.). Majd ha lesz fényképezőm, képes beszámolókat is tartok.

Veletek mizujs?

8 megjegyzés:

  1. pár hét és meg is szokod a balkezes dolgot, bár addig jelentősen alacsonyabbak a túlélési esélyeid...
    minél több képet! főleg a maláj hölgyekről :)

    VálaszTörlés
  2. Arra gondoltam inább rólad mutatok nekik képet, melyik címet is adjam meg, hova menjenek? ;)

    VálaszTörlés
  3. Ehh. Nem akartam elsőként felhozni, de csak kibújt a maláj k... hölgyes téma:-) Vagy ők annyira malájok, mint amennyire brittek az írek?

    VálaszTörlés
  4. Nézd, az általános higéniát nehéz belőni, kb. az a helyzet ami otthon minden szempontból. Mondjuk itt Viktornak való hölgyek kevesen vannak, nagyrészt kínaiak és indiaiak vannak. A malájokat egyelőre még nehezen tudom megkülönböztetni, de ők sem nagyon különböznek a kínaiaktól szerintem. Az időjárástól meg majd a következő bejegyzésben írok. Na most pedig eligazításra kell mennem

    VálaszTörlés
  5. A közlekedéshez kapcsolódóan: akkor Szingapúr előtti utazáshoz ajánlok egy madridi kitérőt, mert ott ugyan az autók "jó" helyen közlekednek, de a metrók csak azért is fordítva :) (ráadásul mind a 13 vonalon... :))

    VálaszTörlés
  6. ha skypeolni szeretnék veled, akkor +6-7 órát számítsak szingapúri időnek?
    Ugye használod kint a skypeot?

    VálaszTörlés
  7. @Tomi :) jó hely az a madrid! Bár nem is emlékszem a fordított közlekedésre... hmmm még egyszer el kell mennem

    @Örs: Gandzs itt: minden nem európai kinézetű ember gyűjtőneve

    @Laci: +7 óra a difi, skypot használok, tehát veletek legkésőbb délután tudok beszélni.

    VálaszTörlés