2010. február 22., hétfő

Kinai Uj Ev Part 2

Ugy tunik itt az uj evet 2 hetig szokas unnepelni. Tortent ugyanis, hogy a szunet utan visszatert az elet a varosba. Egyik este hazafele tartva a tradicionalis ujevi dobolast hallottam a tavolbol, par masodperc mulva pedig kozvetlen mellolem. Erre az a magyarazat, hogy ilyenkor kisteherautokra felpakoljak a zenekarokat es a varosban szaguldozva boldogitjak a nepet. Ugy vettem eszre, hogy dallam nincs, a lenyeg hogy jo hangos es porgos legyen. Egy kis vezna demonstracio:



A tortenet a hetvegen is folytatodott, ismet feloltoztek szepen az emberek es a csaladlatogatas miatt a kornyekunkon teljes volt a kaosz, marmint ami a kozlekedes illeti. Egyik este a kozelben volt valamifele szabadteri bal. Itt-ott hatalmas kaja-party, random helyen felbukkano zenekarok. Kb. ez a ket het ugy jellemezheto, mint a mi karacsonyunk es szilveszterunk kevereke, mindez sok napon keresztul. Egyik magyar ismerosom (Pereszlenyi Attila) es a kinai baratnoje reven szerencsem volt megtekinteni egy csaladi osszejovetelt kozelrol egy szulinapi buli keretein belul. Igazan kedvesek es jofejek voltak, tomerdek mennyisegu kajat toltak belem + 1 havi edesseg adaggal engedtek haza. Jo elmeny volt!

Ja igen! Megtudtam, hogy a narancs miert olyan fontos ujev alkalmaval. A kinai nyelvben a narancs kimondva hasonlit valami jokivansagra. Ezert ha narancsot kapsz akkor mindenfele jo fog veled tortenni. Mivel kaptam majdnem egy vodorrel, asszem bizakodo lehetek...

Ehhez kapcsolodik egy erdekesseg. A kinai kulturaban komoly szamkultusz is van. Mindent illik parosaval ajandekozni, a paratlan rossz szerencset jelent (ha jol emlekszem penznel epp forditva van a helyzet). Persze vannak kivetelek, pl. a 2, mert ez kimondva a halalra emlekezteti a joembert. Ha jol tudom van meg par szam, amit bojkottaltak, szoval ha kinaiakkal lesz szerencsetek kozelebb kapcsolatba kerulni a jovoben, erdemes egy konyvet elolvasni a szokasaikrol. Megyek ismetelni!

3 megjegyzés:

  1. Érdekes dolgok... :)
    Hát az a videó meg haláli :D Csak csihi-puhi össze-vissza... A harleys South Park jutott eszembe róla :D (részlet: http://www.youtube.com/watch?v=fkvcacPIp48)

    VálaszTörlés
  2. Én úgy emlékszem 4, nem 2, amelyik hasonlít a halálra.

    VálaszTörlés